Борис Комитов

БИОГРАФИЯ

БИОГРАФИЯ

Р оден в гр. Пловдив. Баща му, д-р Петър Борисов Комитов, е един от основателите на Пловдивския Академичен Симфоничен оркестър, в който е концертмайстор и цигулар-солист. Майка му, Весела Комитова, е по професия юрист, но също и с пристрастие в музиката - свири на пиано. Борис Комитов започва да учи пиано и солфеж на 6 год. възраст в Детската музикална школа - Пловдив.


Фамилията Комитови идва от неговия прадядо по бащина линия (Петър Иванов Милков от Сливен), който е опълченец на Шипка, в състава на VIII опълченска дружина.

Другият му прадядо, Александър Евстатиев (полковник в 17-ти пех. полк), пък е потомък на прочутия просветител от Стрелча Тодор Граматик. В неговия дом е бил приютен Георги Бенковски , а Васил Левски е основал революционен комитет, като членовете му заклева, неговия баща Поп Иван. Брат му Сава Поп Eвстатиев е сред организаторите на революционния комитет в Оборище. В деня на влизането на Руските освободителни войски в Пловдив, турците изваждат и двете му очи, след което го доубиват. В рода му има 27 свещеника.

1971 г. - написва първата си песен: ”Сбогом, море”, по текст на поета Христофор Плевенски. Двамата създават през годините един добър творчески тандем, който продължава и до днес.
1971 - 1973 г. - е войник в културния взвод на ДНА Пазарджик заедно с певеца Христо Петров и изнася над 200 концерта. 1973 г. - основава свой състав, с който също изнася множество концерти заедно с редица от известните по онова време изпълнители и артисти, сред които и големият Георги Парцалев.
1978 г. - Завършва строително инженерство в София.
Септември 1978 г. - след срещата с един от многоуважаемите и известни наши композитори... /по разбираеми причини Борис Комитов изрично настоя, от все пак запазеното у него уважение към композитора, да спестим името му/ той разбира от въпросния разговор, че за певец като него, така да се каже, близък до стила на Емил Димитров, изобщо нямало място у нас. А колкото пък до самия Емил Димитров, него въобще не трябвало да го пускат по кръчмите, а камо ли да изнася концерти и издава плочи. Това окончателно оформя решението на Борис Комитов да се върне в Пловдив и да започне работа като инженер, тъй като певец по кръчмите определено не го привлича.

Музикална Кариера

1995 г. - издава първия си албум „Борис Комитов” на музикална касета.
1996 г. - негова песен е класирана на 14- място в топ 100 в източната част на Германия. Песента се казва: „Liebe ist das was Dein Herz begehrt” и се изпълнява от немската певица Kristina Schade.
2003 г. - издава албума „Говорете ми за Нея”, а премиерата е в Летния театър - Пловдив на 3.09.2003 г.
В концерта участват: примата Лили Иванова, Иван Лечев, Георги Мамалев, Христо Кидиков, Роси Русева и Пенка Коева.
Същата година получава и наградата за най-добър идеен албум на годината от Нов музикален съюз и Арт и Рок - Поп център за България. Това е едно отличие за Борис Комитов за търсенето и налагането на собствена линия, подчертан осезаем стил в музицирането и аранжирането на песните му.
Следващата година следват нови концерти с Лили Иванова, Митко Щерев и Драгомир Драганов.
1992 г. - певицата Росица Овчарова печели 1-во място и наградата на публиката в конкурса ”Откритие-92” с неговата песен „Послание” в град Варна.
2002 г. - певицата Анна Овчарова със същата песен печели 1-во място за най-добър попизпълнител на 2001 год. в конкурса „Сезони” в Бургас. Написал е песен и за детската група „Слънчице”.
2006 г. - Борис Комитов издава албума „Съпруг, любовник или... мълчалив свидетел”.
В албумите му участват известните музиканти: Иван Лечев, Веселин Койчев, Боян Динев и др.

В НАШИ ДНИ

2011 г.


През месец октомври 2011 г. в Германия, Борис Комитов е пял на една сцена с легендарната Suzi Quatro.

2012 г.


През месец октомври 2012 г. Борис Комитов издава нов албум озаглавен „Особен урок“.

Промоцията на албума бе на 01.12.2012 г. в Драматичен театър Пловдив със специалното участие на Йорданка Христова, Роси Русева и балет „Магика“.


2013 г.


2013 г. – написва специално песен за последния албум на Йорданка Христова и концерта и през месец декември същата година. Песента се казва „Тъжна е нощта“.

2014 г.


През периода 2013 – 2014 г. – по негови подрани музикални композиции Стоиц Гъдев прави записи и аранжименти на пиано в класически стил. Същия диск ще бъде издаден през 2016 г.
2014 г. – за Коледа издава православен църковен диск за Господ Иисус Христос, който се е раздал на всички вярващи в храм - паметника „Св. Александър Невски“ в София.


2015 г.


През периода 2013 - 2015 г. – записва нов двоен диск - "Колко ми липсваш". Единият е с изцяло 16 нови негови песни, а вторият албум е инструментален, аранжиран и изпълнен изцяло от Стоиц Гъдев.